divendres, 17 de març del 2017

PRODUCCIÓ I ADQUISICIÓ DEL SO /Z/ (ESSA SONORA)

Per produir correctament el fonema /z/ (essa sonora), alveolar, fricatiu, sonor, heu de posar les arcades dentàries lleugerament separades, els llavis entreoberts amb les comissures lleugerament fins als laterals. L’àpex lingual es recolza lleugerament al centre dels alvèols i els seus bords laterals es recolzaran lleugerament en els molars superiors. Les cordes vocals vibren.  Ací es produeix el so /z/ i és semblant al so produït per una abella.

 Per aprendre a produir-ho l’alumne primerament ha de discriminar-ho auditivament i després intentar reproduir-ho. El mestre el dirà que faça un so semblant al de l’abella, a més a més pot posar-li la mà en la seua gola perquè perceba la vibració.

 Una vegada l’alumne siga capaç de produir el so haurà d’intentar produir-ho correctament en una síl·laba directa. Una vegada l’haja aconseguit passarem a integrar-ho dins de paraules.

 Perquè siga més senzill la producció de paraules amb un fonema concret, en aquest cas la essa sonora, primerament l’alumne repetirà paraules que continguen aquest fonema en posició inicial.

Exemples de paraules amb el fonema /z/ en posició inicial:
-               zebra                     -  zoo               -  zeta              -  zero 
-               ziga-zaga              - zodíac           -  zinc              - zona

Una vegada aconseguida la correcta pronúncia del fonema en paraules que el porten en posició inicial passarem a paraules que el continguen en posició mitjana.

Exemples de paraules amb el fonema /z/ en posició mitjana.
-               brusa                     - masia           - rosa               - espasa
-               princesa                - colze             - pincell            - desembre


Quan l’alumne pronuncie correctament totes les paraules passarà a repetir o inventar frases que continguen paraules amb el fonema treballat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada